HET MENTORPROGRAMMA

Voor een stevige basis in de klas

Deze scholen gingen je voor

Ontwikkeld voor leerjaar 1 van het VO of het MBO

Vroeg beginnen maakt verschil

Het eerste leerjaar is hét moment om te investeren in mentaal welzijn. Jongeren vormen hier niet alleen hun leerhouding, maar ook wie ze zijn en hoe ze omgaan met uitdagingen.

Door het nú normaal te maken om te praten over gevoelens, stress en veerkracht, geef je ze tools mee waar ze de komende schooljaren – en daarna – écht wat aan hebben. Zo bouw je vanaf het begin aan een gezonde schoolcultuur.

*Let op! Er zijn nog slechts 10 plekken beschikbaar voor het schooljaar 2025/2026 en de deadline voor aanmelden is 15 juni 2025.

 

WhatsApp

De thema's

Dit programma is speciaal om te laten passen in de mentorlessen. Deze onderstaande thema’s kunnen we geven in een mentorles van 45 tot 60 minuten, het liefste in samenwerking met de mentor. De mentor hoeft de inhoud niet voor te bereiden, maar is wel actief betrokken bij de lessen. Hierdoor weet de mentor wat er speelt in de klas, hoe de leerlingen/studenten reageren op de thema’s en is er de mogelijkheid om hierna er zelf verder op in te gaan.

De 2 varianten van het mentorprogramma

We plannen onze mentorprogramma's zorgvuldig. Waarom? Omdat het mentorprogramma ons meest arbeidsintensieve product is. Op basis van jaren ervaring en feedback hebben we twee varianten ontwikkeld. Eén waarbij wij alles uit handen nemen en één waarbij de mentor een intensievere rol speelt. Meer weten? Download dan onze brochure met alle informatie.

*Let op! Er zijn nog slechts 10 plekken beschikbaar voor het schooljaar 2025/2026 en de deadline voor aanmelden is 15 juni 2025.​

Stressreductie voor leerlingen en studenten

Theorie, dialoog & handvatten

Het mentorprogramma is ons meest impactvolle programma. In de mentorles bouwen we samen met de mentor aan een veilige klascultuur waarin werken aan mentale vaardigheden vanzelfsprekend wordt.

Wij geloven dat mentale gezondheid een vaardigheid is die (deels) aan te leren is. Van omgaan met prestatiedruk tot omgaan met je gedachten. En natuurlijk leren leren. Inmiddels werken we samen met meer dan 150 scholen. Met een team van ruim 60 trainers mochten we al meer dan 35.000 leerlingen en studenten inspireren.

*Starten in leerjaar 1 en doorpakken in leerjaar 2 kan ook.

In 5 stappen aan de slag

Aanvraag

Dien een aanvraag in of vraag eerst onze brochure aan om je interesse kenbaar te maken. Na je aanvraag nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Kennismaking

We plannen samen een kort kennismakingsgesprek om jouw behoeften en wensen in kaart te brengen. Wil je gaan starten? Dan kijken we naar geschikte data en andere praktische zaken. 

Voorlichting

Afhankelijk van de gekozen variant komen wij langs om de betrokken mentoren voor te lichten. We nemen jullie mee in de inhoud en verwachtingen en bespreken onze beide rollen. 

In de praktijk

Samen met één van onze trainers gaan jullie in 10 lessen aan de slag met verschillende mentaal welzijn thema’s. 

Evaluatie

We plannen na afloop en evaluatiemoment om terug te kijken naar de ervaringen, impact en jullie feedback.

Voorlichting mentoren

Wij komen graag langs op jullie school om workshops te verzorgen voor jouw docententeam. Samen stemmen we de inhoud af en zorgen we voor een inspirerende en praktische sessie.

Veelgestelde vragen

Wat is de deadline voor aanmelden?

Deadline voor het aanmelden is 15 juni 2025. Vol = vol.

Welke thema's komen aan bod in het mentorprogramma?
  • Een inleiding tot mentale veerkracht
    Wat is veerkracht en waarom is het belangrijk?

  • De kracht van wij: groepsdynamiek en verbinding
    Samen sterker: hoe sociale verbinding bijdraagt aan jouw welzijn.

  • Zien wie jij bent: zelfbeeld en identiteit
    Inzicht in jezelf en het vormen van een positief zelfbeeld.

  • Train je denken: mindset & optimisme
    Leer hoe je gedachten jouw gevoel en gedrag beïnvloeden – en hoe je ze kunt sturen.

  • Jouw kompas: leven volgens waarden en doelen
    Ontdek wat jij belangrijk vindt en hoe je daar richting aan geeft.

  • In beweging: vinden van je motivatie en talenten
    Wat drijft jou? En hoe zet je je sterke punten in?

  • Sterk bij tegenslag: veerkrachtig leven
    Omgaan met uitdagingen en tegenslagen op een gezonde manier.

  • Grip op gevoel: veerkrachtig met emoties
    Emoties herkennen, begrijpen en er constructief mee omgaan.

  • Druk de baas: stress en prestatiedruk
    Hoe houd je balans in een wereld vol verwachtingen?

  • Jij en de ander: in verbinding met de wereld
    Relaties, communicatie en jouw plek in de maatschappij.

Wat is de investering?

Er is een vast budget van €10.000. In overleg bepalen we samen hoe we dit budget indelen, afhankelijk van het aantal klassen en de gekozen thema’s die passen binnen jullie rooster. 

Kies je voor uitvoeren en opleiden? Dan is het een duurzame investering: het jaar erna kunnen jullie het zelfstandig uitvoeren.

Is er genoeg materiaal?

De ervaring leert dat er eerder te veel materiaal is dan te weinig. Mentoren en SLB-ers uit de vorige lichting zeiden regelmatig: Het is een snoepwinkel, maar ik heb de tijd niet eens om alles in te zetten’. Je kan dus zelf bepalen wat je in je klas gaat gebruiken. 

Mijn vraag staat er niet tussen.

Heb je een vraag of wil je iemand persoonlijk spreken over het programma, zodat je goed kan bepalen of de het bij jullie past. Mail dan naar info@psychologieinhetonderwijs.nl en we nemen snel contact met je op!

Onze deelnemers. Hun verhalen.

Leerlingen havo 4
Leerlingen havo 4
Havo de Hof
Ik geef de lessen een 10, omdat ik het leuk vond en we belangrijke onderwerpen bespraken, die echt invloed hebben op mijn leven en waar ik echt iets aan heb.
Mentor
Mentor
VAVO onderwijs
Leerlingen krijgen door de lessen inzicht in het feit dat ze zelf invloed hebben op bepaalde situaties. Ook bij dde leerlingen waarvan wij het van tevoren niet hadden verwacht. Mijn mentorlessen zijn nog nooit zo goed geweest.
Irma Vos
Irma Vos
Opleidingsmanager MBO Rijnland
We werken inmiddels al drie jaar samen met Psychologie in het Onderwijs. We hebben de workshops: "motivatie", "omgaan met tegenslagen", "planning en focus" en "verbinding" aangeboden voor al onze eerstejaars studenten. De samenwerking is prettig en de thema's sluiten goed aan bij onze doelgroep.

Ons mentorprogramma..

De kern

Kennisdeling

Je krijgt toegang tot een online omgeving waarin we na elke sessie theorie, video’s en materiaal delen over het desbetreffende thema.

Zelf aan de slag gaan

Tussen elke bijeenkomst ga je zelf aan de slag met een specifiek thema. Op deze manier kun je direct praktijkervaring opdoen.

Gratis mentorles groepsdynamiek

* Wil je het volledige mentorpakket (bestaande uit 45 pagina’s) en ook aan de slag met de lessen over motivatie, omgaan met tegenslagen en stress? Koop het mentorpakket via deze link of schrijf je in voor de mentor & SLB-training en ontvang het hele pakket gratis!
Het mentorpakket van Pstchologie in het Onderwijs

Beluister onze podcast

We duiken samen met prikkelende gasten in de vraag ‘Wat is nou de taak van het onderwijs?’