OUDERAVONDEN

Van klaslokaal tot huiskamer

Ouders en scholen als partners in opvoeding

It takes a village to raise a child. Ouders zijn de opvoeders, maar ook scholen, sportclubs, de gemeenschap en bijbanen dragen bij aan de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. 

Als ouders en scholen als partners samenwerken kunnen zij elkaar versterken. Het zorgt ervoor dat kinderen zich emotioneel gesteund voelen: dat draagt bij aan hun veerkracht en zorgt voor een solide basis waar kinderen kunnen leren en ontdekken.

Om die reden betrekken we het liefst ook ouders bij onze programma’s. Zo komt hetgeen wat leerlingen in de klas leren ook thuis terecht. En krijgt het een duurzaam gevolg. We geven ouders tips en tools mee om het gesprek ook thuis verder te voeren. De ouderbijeenkomsten zijn ondersteunend aan onze lessen en hebben als doel dat iedereen dezelfde taal spreekt. Eventueel zouden we ook alleen een ouderavond kunnen organiseren, maar het liefst doen we dit altijd in combinatie met onze lessen. 

WhatsApp

Onze aanbod voor ouderavonden

Ouderavond motivatie

School, ouders en de jongeren zelf hebben vaak last als er sprake is van weinig motivatie. Iedereen trekt hard, maar vaak zonder effect. Op de ouderavond geven we ouders tools mee hoe ze om kunnen gaan met weinig motivatie. We gaan in op: 

  • wat het verschil is tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie en waarom dit belangrijk is;
  • wat jongeren nodig hebben om gemotiveerd te zijn en hoe ouders dit kunnen toepassen;
  • hoe ook het gedrag en overtuigingen van ouders van invloed kunnen zijn op de motivatie van hun kind;
  • waarom jongeren vaak wel weer even gemotiveerd raken, maar bij de eerste tegenslag hun motivatie direct weer kwijt zijn. Én wat ouders hieraan kunnen doen!
  • wat het nut is van doelen stellen die motiveren en hoe ouders hun kind hierbij kunnen helpen.

Ouderavond omgaan met tegenslagen

Vaak proberen scholen en ook ouders obstakels in het leven van een kind weg te nemen. Dit doen we uit liefde en uit de wens om pijn en teleurstelling te voorkomen, maar op de lange termijn kan dit averechts werken. We staan op de ouderavond hierbij stil en gaan in op:

  • waarom het belangrijk is om ruimte te geven aan emoties; 
  • hoe ouders hun kind kunt helpen om zichzelf niet te veroordelen op wat ze voelen of denken;
  • wat helpende strategieën zijn om om te gaan met tegenslagen;
  • hoe ouders met hun kind kunnen kijken naar waar ze wél invloed op hebben (cirkel van invloed);
  • hoe ouders hun kind bewust kunnen maken van hun overtuigingen en hoe ze deze kunnen veranderen;
  • hoe het helpt om te oefenen in dankbaarheid en te kijken naar wat er wél goed gaat;
  • hoe ouders hierin zelf het goede voorbeeld kunnen geven door zichzelf kwetsbaar op te stellen richting hun kind.

Een solide basis voor kinderen

Om die reden betrekken we het liefst ook ouders bij onze programma’s. Zo komt hetgeen wat leerlingen in de klas leren ook thuis terecht. En krijgt het een duurzaam gevolg. We geven ouders tips en tools mee om het gesprek ook thuis verder te voeren. De ouderbijeenkomsten zijn ondersteunend aan onze lessen en hebben als doel dat iedereen dezelfde taal spreekt. Eventueel zouden we ook alleen een ouderavond kunnen organiseren, maar het liefst doen we dit altijd in combinatie met onze lessen. 

Als het je lukt om de lessen je eigen te maken, worden de lessen een succes. Je zult merken dat je meer verbinding krijgen met hun groep én dat leerlingen en studenten veel eerder naar ze toekomen bij uitdagingen en problemen.

In een paar stappen aan de slag

Aanvraag

Dien een aanvraag in of vraag eerst onze brochure aan om je interesse kenbaar te maken. Na je aanvraag nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een nadere kennismaking.

Kennismaking

We plannen samen een kort kennismakingsgesprek om jouw behoeften en wensen in kaart te brengen. Geïnteresseerd? Dan kijken we naar geschikte data en andere praktische zaken.

Op jouw school

Wij komen graag langs op jullie school om workshops te verzorgen voor jouw docententeam. Samen stemmen we de inhoud af en zorgen we voor een inspirerende en praktische sessie.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet de agenda eruit van een workshopo?

Data van de online training
3 februari: 19.00 – 21.00
10 maart: 19.00 – 21.00
7 april: 19.00 – 21.00
19 mei: 19.00 – 21.00
16 juni: 19.00 – 21.00

De data voor de live training in Utrecht:
14 februari: 10.00 – 14.00
28 maart: 10.00 – 14.00
16 mei: 10.00 – 14.00

Deadline voor het aanmelden is 15 januari. 

Wat zijn de kosten voor een workshop?

Fysieke Workshops:
Tijdens de workshops gaan we met een groep van maximaal 15 docenten aan de slag met concrete handvatten om in jouw lessen te gebruiken. De workshops zijn interactief en een combinatie van psycho-educatie en het bespreken van concrete casussen.

Duur: 1 – 2,5 uur
Investering: €1150,- euro (exclusief BTW)

Is er genoeg materiaal?

De ervaring leert dat er eerder te veel materiaal is dan te weinig. Mentoren en SLB-ers uit de vorige lichting zeiden regelmatig: Het is een snoepwinkel, maar ik heb de tijd niet eens om alles in te zetten’. Je kan dus zelf bepalen wat je in je klas gaat gebruiken. 

Mijn vraag staat er niet tussen.

Heb je een vraag of wil je iemand persoonlijk spreken over de training zodat je goed kan bepalen of de training bij je past. Mail dan naar info@psychologieinhetonderwijs.nl en we nemen snel contact met je op!

Onze deelnemers. Hun verhalen.

Leerlingen havo 4
Leerlingen havo 4
Havo de Hof
Lees verder
Ik geef de lessen een 10, omdat ik het leuk vond en we belangrijke onderwerpen bespraken, die echt invloed hebben op mijn leven en waar ik echt iets aan heb.
Mentor
Mentor
VAVO onderwijs
Lees verder
Leerlingen krijgen door de lessen inzicht in het feit dat ze zelf invloed hebben op bepaalde situaties. Ook bij dde leerlingen waarvan wij het van tevoren niet hadden verwacht. Mijn mentorlessen zijn nog nooit zo goed geweest.
Irma Vos
Irma Vos
Opleidingsmanager MBO Rijnland
Lees verder
We werken inmiddels al drie jaar samen met Psychologie in het Onderwijs. We hebben de workshops: "motivatie", "omgaan met tegenslagen", "planning en focus" en "verbinding" aangeboden voor al onze eerstejaars studenten. De samenwerking is prettig en de thema's sluiten goed aan bij onze doelgroep.

Na het volgen van deze ouderavond..

De kern

Kennisdeling

Je krijgt toegang tot een online omgeving waarin we na elke sessie theorie, video’s en materiaal delen over het desbetreffende thema.

Zelf aan de slag gaan

Tussen elke bijeenkomst ga je zelf aan de slag met een specifiek thema. Op deze manier kun je direct praktijkervaring opdoen.

Ik heb een vraag

Heb je een specifieke vraag, een suggestie, of een ander verzoek? Laat gerust een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!