Vacature Docententrainer

Word docententrainer bij Psychologie in het Onderwijs!

Docenten zijn de contextmakers voor leerlingen en daarmee hebben zij dus een belangrijke invloed op het mentaal welzijn van jongeren. Als zij een klimaat weten te creëren waarin leerlingen zichzelf kunnen zijn, er ruimte is voor emoties, leerlingen zich kunnen verbinden met elkaar en er een veilige groepsdynamiek is, dan is dat een belangrijke beschermingsfactor voor het mentaal welzijn van leerlingen.

Wij helpen docenten dit klimaat te realiseren door ze de juiste psychologische kennis aan te bieden, ze te begeleiden bij het leren van vaardigheden en te zorgen dat het niet blijft bij kennis en vaardigheden, maar dat we het ook écht toepasbaar maken in de dagelijkse praktijk. Docenten komen hun bed uit voor de leerlingen en wij zorgen ervoor dat ze door onze trainingen nog meer positieve invloed kunnen uitoefenen op het welzijn en leerproces van de leerling. 

We zijn op zoek naar bevlogen docententrainers die ons kunnen helpen onze missie – een mentaal gezonde generatie in een wereld vol uitdagingen – te realiseren.

Deel deze pagina

WhatsApp
Email

Heb jij

 • Een sterk geloof en vertrouwen in onze missie?
 • Affiniteit met docenten?
 • Minimaal twee jaar ervaring met het trainen of begeleiden van groepen volwassenen?
 • Werkervaring binnen de psychologie, pedagogoiek of een aanverwant en relevant werkveld?

Dan zit je hier goed!

Jouw rol als docententrainer

Als docententrainer verzorg je workshops of trainingen voor groepen docenten op diverse onderwijsinstellingen, waaronder het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Tijdens deze workshops of trainingen, die doorgaans variëren in duur van anderhalf uur tot een dagdeel, richt je je op specifieke psychologische thema’s. Je biedt docenten psychologische kennis aan en zorgt ervoor dat deze kennis praktisch toepasbaar wordt gemaakt in hun dagelijkse onderwijspraktijk. Daarnaast ondersteun je docenten bij het aanleren van vaardigheden die voortkomen uit psychologische principes die zich focussen op het vergroten van hun zelfkennis, veerkracht en handelingsperspectief. Een essentieel aspect van jouw rol als trainer is het normaliseren van gesprekken over gevoelens, emoties en gedrag. Je creëert een veilige en ondersteunende sfeer waarin docenten zich vrij voelen om te praten en ervaringen te delen.

De inhoud en aanpak van de workshops wordt altijd afgestemd op de specifieke behoeften en beschikbaarheid van de school. Hierdoor zijn er diverse mogelijkheden en wordt alles in overleg gedaan.

Wat verwachten we van jou:

 • Affiniteit met docenten: Je hebt ervaring met het begeleiden van groepen volwassenen, affiniteit met docenten en straalt een bepaalde senioriteit uit. Dit zorgt ervoor dat docenten je vertrouwen en accepteren. Je staat naast de docenten als mens en neemt positie in vanuit jouw expertise en rol, zonder boven of onder hen te staan.
 • Zelfverzekerd en flexibel: Je durft voor een groep docenten te staan en gaat uitdagingen aan, zelfs in onbekende situaties. Wij bieden jou een kader met theorie en oefeningen, maar jij weet deze toe te passen in de juiste situaties en je bent niet bang om een andere weg in te slaan, wanneer nodig. Je kunt goed schakelen bij onverwachte situaties en past je moeiteloos aan de behoeften van de school en de docenten aan. 
 • Psychologische kennis: Je hebt uitgebreide kennis van verschillende psychologische concepten en weet deze op een praktische manier over te brengen naar de docenten. Tijdens het begeleiden ben jij de expert en help je docenten deze kennis in hun werk toe te passen. Daarnaast weet je psychologie op een toegankelijke en unieke manier over te brengen, met een beetje luchtigheid en humor, waardoor het relevant en begrijpelijk wordt voor dagelijks gebruik
 • Authenticiteit: Je staat authentiek voor de groep, neemt jezelf mee de klas in en durft kwetsbaar te zijn. Je normaliseert het praten over emoties en gedachten en geeft hier zelf het goede voorbeeld in.
 • Maatschappelijke sensitiviteit: Je kunt gemakkelijk verbinding maken met docenten van diverse achtergronden en ervaringsniveaus. Je begrijpt hun belevingswereld en kunt je hierin inleven, of het nu gaat om net afgestudeerden of ervaren professionals.
 • Verantwoordelijkheidsgevoel: Je zorgt voor een veilige sfeer in de groep en voelt aan wat nodig is om dit te waarborgen. Je bent in het moment aanwezig en speelt in op de groepsdynamiek, waardoor je de trainingen effectief kunt aanpassen aan de behoeften van de groep.

Onze missie is mooi, maar niet altijd gemakkelijk. Wanneer jij een uitdagende situatie meemaakt, blijf jij kijken naar je eigen rol en jouw cirkel van invloed. Hoe kun je jouw boodschap nog beter overdragen? Daarnaast sta je open voor feedback van docenten en je collega’s.  Tegelijkertijd is er altijd steun en begeleiding vanuit de organisatie voor als trainers iets uitdagends meemaken. Zo zorgen we samen voor een lerende en ondersteunende omgeving waarin iedereen kan groeien. Samen werken we aan een mentaal gezonde generatie in een wereld vol uitdagingen!

Wat bieden wij:

Een uitdagende kans om bij te dragen aan onze missie om een mentaal gezonde generatie in een wereld vol uitdagingen te realiseren. Je wordt onderdeel van een gepassioneerd team dat zich inzet om het mentale welzijn van jongeren te bevorderen door docenten te ondersteunen en te trainen. Als trainer bij ons krijg je de mogelijkheid om een verschil te maken. Door onze trainingen help je docenten om een positieve invloed uit te oefenen op het welzijn en leerproces van leerlingen en studenten. Door jouw inzet draag je bij aan het vergroten van het psychologisch welzijn van jongeren en docenten, wat een blijvende impact heeft op hun leven. We bieden daarnaast een werkomgeving waarin je zelfstandig kunt werken en de creatieve vrijheid hebt om onze trainingen aan te passen naar jouw manier van werken.

Hoewel je als trainer voornamelijk alleen voor de klas staat, willen we je ook graag regelmatig zien. We horen graag over jouw succesmomenten en staan klaar om je te ondersteunen bij uitdagende situaties en je ontwikkeling als trainer. Bovendien ben je altijd welkom op ons kantoor in Utrecht om je trainingen voor te bereiden, en vinden we het leuk om je te zien op onze borrels. Als laatste ben je welkom bij onze maandelijkse intervisies.

Praktische informatie

 • We werken binnen onze organisatie op projectbasis. In bepaalde periodes zijn er dus meer trainingen beschikbaar, dan in andere periodes. In de schoolvakanties heb je vrij. 
 • Binnen de organisatie werken we, om goed te kunnen reageren op de vraag vanuit scholen naar trainingen, met twee typen trainers: trainers met een 0-urencontract en zzp-trainers. 
 • Dinsdag, woensdag en donderdag zijn onze drukste dagen wat betreft trainingen. 
 • Als we je aannemen, kun je jezelf inschrijven voor trainingen, aan de hand van jouw beschikbaarheid.

Enthousiast geworden na het lezen van deze vacature?

Stuur dan een mail met je cv en een korte motivatiebrief naar esther@psychologieinhetonderwijs.nl. Vermeld daarin ook je beschikbare werkdagen (of dagdelen), voor zover mogelijk. Binnen vijf werkdagen nemen we contact met je op. De eerste selectiedag is op 3 juli, van 10-12u. Na de zomer volgt er waarschijnlijk nog een selectiemoment.